Dečija i preventivna stomatologija

Stomatološka ordinacija MeDenta posebnu pažnju posvećuje najmlađoj populaciji – deci. Prva poseta stomatologu katkad je ključni preduslov za dalji razvoj poverenja i uspešne saradnje između malog pacijenta i njegovog terapeuta.

Roditelja i dete treba motivisati i obučiti kako da pravilnom tehnikom pranja zuba održavaju svakodnevnu higijenu usne duplje, te kako pravilnom ishranom smanjiti rizik od pojave karijesa.

decija-i-preventivna-stomatologija-3-523x293

Ne postoji određeni odgovor na pitanje: Kada prvi put da dovedem dete kod stomatologa? Najbolje bi bilo doći spontano, kada mali pacijent zapravo nema nikakvih problema. Prilikom prvog kontakta trebalo bi dete upoznati s metodama rada, aparaturom, animirati ga na pravi način s ciljem da sledeći put rado i spremno dođe. Prva intervencija koja je potpuno bezbolna i deci prihvatljiva, a vrlo važana kada je u pitanju preventiva je zalivanje fisura. Zalivaju se fisure kako mlečnih, tako i stalnih zuba, u cilju zaštite površina zuba na kojima najčešće formita karijesna lezija (tzv. predilekciona mesta).

Važno je naglasiti da deca postaju idealni pacijenti kada steknu potpuno poverenje i rado pod anestezijom spremno završavaju i neke, za taj uzrast, komplikovanije intervencije, kao što su tretiranje dubokih karijesa, vađenja mlečnih zubića, pa i lečenja zuba (koje se kod mlečnih zuba uglavnom svodi na mortalnu amputaciju).